#Dieta, Ćwiczenia

Dieta na caly tydzień V

Witam, cześć i czołem.
Jak tam u was? Energia jakąś jest?
U mnie ostatnio kończy się w okolicy godziny 12 i tak dogorywam do końca dnia.
Nawet nie chce myśleć jak się ogarnę przed świętami, kiedy pracy po pracy jest bardzo dużo.

Ostatnimi czasy zaczęłam pić ocet jabłkowy. 1 łyżka stołowa na szklankę wody.
Czuję się bardziej syta. Nie chce mi się słodyczy aż tak bardzo. Choć jest jeden mankament. Nie wiem, czy to jakieś zarządzenie losu, czy co ale zauważyłam, że skóra zaczęła bardzo mocno wysychać.
Muszę trochę o tym poczytać. Czy są możliwe takie skutki uboczne?
Dziś na siłowni znów cardio.
Zauważyłam, że dziś lepiej mi poszło niż w zeszłym tyg.
Poniżej przedstawiam osiągi z ostatnich czterech tygodni.


Nie jest źle, kondycja się poprawia.
Co prawda nadal po treningu po ze mnie leci ciurkiem, mięśnie płoną. Ale z oddechem jest coraz lepiej i na coraz dłuższe dystanse mogę sobie pozwolić.



Zaczynamy z dieta

Poniedziałek / wtorek

Śniadanie

Kanapki z marchewkową pastą i serem żółtym

Składniki

– 2  kromki chleba żytniego
– 100 g marchwi
– 15 g słonecznika
– 40 g sera np. Gołdy

Marchew zblendować na gładką masą ze słonecznikiem. Doprawić chilli.
Na chlebie ułożyć ser i pastę.


Makro
428 kcal, b: 19.2 t: 18.8 w: 50.8

II śniadanie

Czekoladowe smoothie z malinami

Składniki

– 300 g mleka
– 150 g malin
– 20 g ciemnego kakao
– 60 g banana
– 15 g otrębów

Wszystkie składniki wrzucić do blendera. Zmiksować.
Podawać schłodzone.

Makro
367 kcal, b: 20, t: 8.4, w: 59.8

Obiad

Krokiety z nadzieniem serowo-cebulowym

Składniki

– 100 g mleka 1.5% tłuszczu
– 65 g mąki pełnoziarnistej żytniej lub gryczanej
– 0,5 szt. jajka
– 70 g Twaróg półtłusty
– 5 g oliwa
– 50 g cebuli
– 30 g jogurtu naturalnego

Mleko zmiksować z jajkiem, mąką i połową oliwy. Usmażyć naleśniki.
Na patelni zeszklić cebulę na oliwie.
Przełożyć do twarogu. Dodać jogurt. Wymieszać na gładką masę. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
Farsz wyłożyć do placów. Zawinąć

Makro
468 kcal, b: 27.3, t: 13.9, w: 62.4

Kolacja

Zupa z białych warzyw

Składniki
– 300 g bulionu
– 150 g selera korzeniowego
– 50 g pora
– 60 g korzenia pietruszki
– 60 g ziemniaków
– 15 g pestek z dyni
– 40 g skyru
– 5 g sera grana padano (może być jakikolwiek)

Warzywa obrać, pokroić w kostkę, zarumienić w rondlu. Wlać bulion. Gotować 15-20 min. Warzywa muszą być miękkie. Doprawić pieprzem i solą, czosnkiem granulowanym, gałka muszkatołową, oregano i cząbrem.
Zmiksować na krem. Można dodać odrobinę wody, jeśli konsystencja jest za gęsta. Na patelni podprażyć pestki z dyni. Zupę nalać do talerza, podawać z kleksem jogurtu, posypaną pestkami i starym serem

Makro :
285 kcal, b: 18.3, t: 9.9 w: 38,8

Środa / Czwartek

Śniadanie

Sałatka z jajkiem i śledziem

– 60 g sałaty / kapusty pekińskiej
– 1 szt. jajka ugotowanego na twardo
– 60 g papryki
– 60 g pomidora
– 50 g śledzia w zalewie naturalnej
– garść kiełków (u mnie lucerna)
– 2 kromki chleba żytniego

Sałatę poszarpać na mniejsze kawałki, włożyć do miski. Ułożyć pokrojonego pomidora, paprykę, jajko, kiełki i śledzia. Doprawić pieprzem i ziołami
Podawać z chlebem

Makro
416 kcal, b: 25.5, t: 16.1, w: 47.1

II śniadanie

Owsianka na mleku z malinami

Składniki

– 250 g mleka
– 40 g płatków owsianych
– 70 g malin
– 20 g daktyli (mogą być suszone śliwki)
– 15 g pestek z dyni

Mleko zagotować, zalać płatki owsiane. Dodać maliny, daktyle i pestki. Doprawić imbirem i cynamonem.

Makro
481 kcal, b: 18.8, t: 18 w: 65.6 g

Obiad

Potrawka z indyka i warzyw.

Składniki

– 100 g mielonego fileta z indyka
– 60 g pieczarek
– 60 g marchwi
– 40 g cebuli
– 2.5 g oliwy
– 70 g suchego ryżu brązowego
– 100 g pomidorów z puszki
– 60 g papryki czerwonej

Na oliwie zeszklić cebulę, dodać mięso. Doprawić curry, papryką słodką, czosnkiem granulowanym, oregano. Gdy mięso się zetnie dodać pokrojoną w plasterki marchew i pieczarki oraz paprykę w kostkę. Wlać pomidory. Gotować na małym ogniu aż odparuje woda z warzyw. Dając nam zredukowany sosik. Podawać z ugotowanym ryżem

Makro :
493 kcal, b: 19.8, t : 12.3 w: 70.5

Kolacja

Sałatka z fasolki i soczewicy.

Składniki :

– 120 g fasolki szparagowej
– 50 g suchych ziaren soczewicy
– 30 g fety
– 60g cebuli
– 100 g pomidora
– 1 łyżeczka oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka miodu
– 1 łyżeczka octu balsamicznego lub soku z cytryny
Przyprawy : sól, pieprz, ulubione zioła.

Fasolkę ugotować na chrupko, soczewice na miękko.
Odcedzić, przełożyć na talerz, dodać pokrojoną fetę, pomidora, cieniutko pokrojona cebulę. Zrobić sos z octu, oliwy i miodu. Doprawić przyprawami. Polać sałatkę.

Makro :
351 kcal, b: 21, t: 10.8, w: 47.4

Piątek / sobota

Śniadanie
Kanapki z pesto pietruszkowym i wędliną

Składniki :
– pęczek pietruszki
– 40 g cebuli
– 5 g oliwy
– 25 g orzechów
– 0,5 ząbka czosnku opcjonalnie
– 30 g polędwicy z indyka
– 2 kromki chleba żytniego
Przyprawy : sól, pieprz

Pietruszkę bardzo dokładnie myjemy i osuszamy.
Na patelnie dajemy oliwę z oliwek, wrzucamy drobno pokrojoną cebulę. Smażymy aż do zeszklenia się.
Orzechy namaczamy przez 15 min.
Do blendera wkładamy pietruszkę, podsmażoną cebulę, odsączone orzechy, czosnek i przyprawy.
Blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Podajemy z pieczywem i wędliną.

Makro :
430 kcal, b: 17.7, t: 21.7, w: 45.6

II śniadanie

Serek wiejski z jabłkiem i bananem.

Składniki :

– 100 g jabłka,

– 100 g serka wiejskiego bez laktozy,
– 50 g banana,
– 30 g płatków żytnich,
– 25 g orzechów,

Owoce pokroić, włożyć do pojemnika. Dodać serek wiejski, płatki żytne, orzechy.
Posypać cynamonem.

Makro
419 kcal, b: 16.8, t: 15.6, w: 54.3

Obiad :

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem

Składniki :

– 120 g pieczarek
– 65 g piersi z kurczaka
– 100 g makaronu pełnoziarnistego
– 1 jajko
– 30 g sera żółtego
– 50 g cebuli
– 5 g oliwy z oliwek

Przyprawy : pieprz, czosnek, papryka słodką i ostra, ulubione zioła, sól.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

Na patelni podsmażyć pieczarki z cebulą i kurczakiem. Przyprawić przyprawami. Makaron ugotować.

W naczyniu żaroodpornym ułożyć makaron, na to warstwę mięsa z pieczarkami. Następnie w miseczce rozbełtać jajko, zetrzeć ser. Wymieszać. Wylać na makaron z mięsem. Wymieszać. Włożyć do piekarnika na 20 min.

Makro :

506 kcal, b: 41.8, t: 22.9, w: 31.3

Kolacja

Krem z pieczonego buraka

Składniki :

– 250 ml bulionu
– 150 g buraka
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżka gęstego mleczka kokosowego
– 40 g komosy ryżowej
– 10 g siekanych orzechów

Przyprawy : sól, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz.

Buraka zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez godzinę w 180 stopniach. Jeśli nie chce wam się tego robić możecie ugotować krem z surowego. Też będzie smaczny.

Bulion wlewamy do garnka, wkładamy pokrojonego buraka, ząbek czosnku, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Gotujemy na małym ogniu, dopóki buraki nie będą miękkie. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy łyżkę mleczka kokosowego, solimy. Na talerzu posypujemy orzechami. Podawać z ugotowaną komosą ryżową.

Makro
293 kcal, b: 11, t: 9.8, w: 43.6

Uff dobrnęłam.
Padam na pyszczek. Idę zjeść kolacje i szykować się do spania.

Po niżej link do diety na poprzedni tydzień

https://olabogahashimoto.wordpress.com/2019/11/27/dieta-na-caly-tydzien-iv/

Zapraszam do polubienia strony na fb

https://www.facebook.com/Wyrok-Hashimoto-Olaboga-co-to-będzie-109439413757838/

I na insta

https://www.instagram.com/olaboga_hashimoto/?hl=pl

1 myśl w temacie “Dieta na caly tydzień V”

Dodaj komentarz