#Dieta

Jadłospis na cały tydzień cz. XV

Co dobrego u Was słychać? Jak zdrówko w tym jakże kiepskim okresie.
Mnie po raz kolejny rozłożyło przeziębienie. Jak na złość. Szczególnie, że w przyszłym tyg czeka mnie zabieg, na który czekałam dwa lata. Mam nadzieję, że uda mi się do tego czasu wyleczyć.
Jadłospis na ten tydzień będzie zawierał więcej niż zwykle kiszonych warzyw aby wzmocnić nasze jelita i wspomóc organizm w walce z wirusami krążącymi wokół nas. Kiszone warzywa to dobre źródło witaminy C, która uszczelnia naczynia krwionośne. Warto przyjmować ją z cynkiem, który również zbawiennie wpływa na nasz układ odpornościowy. Warto w sezonie grypowym zjadać więcej pokarmów zawierających ten pierwiastek. Dobrym źródłem jest sezam, pestki dyni, kakao, olej lniany oraz żółtko jaja i wątróbka. Ja niestety nie jestem fanem tego podrobu więc go nie spożywam. Ale jeśli lubicie to zachęcam do jedzenia. Cynk zjadany wraz z białkiem zwierzęcym dużo lepiej się wchłania.
Za oknem piękna pogoda. 12 stopni. Kto by pomyślał kilka lat temu, że taką pogodą będę opisywać luty. Prędzej pasowało by to na kwiecień. Szczególnie, gdy sięgnę pamięcią 8 lat wstecz, gdy na swoją studniówkę szłam w 25 stopniowym mrozie. Ale to był czas. Teraz przy plus 6 owijam się szalikiem i zakładam czapkę. 8 lat temu miałam na sobie sukienkę przed kolano, buty z odkrytymi palcami. Zresztą jak większość z nas 🙂 i żadna z nas nie zachorowała ;D Ech taki wspomnień czar. Trzeba by było zrobić niebawem jakieś spotkanie klasowe, żeby powspominać tamte zwariowane historie.

Od przyszłego tygodnia będę musiała ograniczyć kaloryczność swoich posiłków ze względu na zakaz ćwiczenia. Jadłospis będę oczywiście robić w dwóch wariantach. Więc to zostanie po staremu. Bardziej obawiam się o to co ja będę robić siedząc całymi dniami w domu. Bez moich ćwiczeń. W ciągu jednego dnia oglądnęłam 3/4 sezonu The Crown. Ja wiem, że netflix ma miliony godzin seriali i filmów. Jednak boję się zasiedzieć. Wiecie, obawiam się ze oduczę się tych moich zdrowych nawyków. Tak jak już nie jednokrotnie podkreślałam, nie potrafię odpoczywać. Odpuszczać sobie. Pobłażać. Każdemu powiedziałabym , by wrzucił na luz. Odpoczął. Dał sobie czas na wyzdrowienie. Niestety samej sobie nie potrafię tego powiedzieć. A to bardzo wielki błąd. Siebie samego również należy traktować jak swojego najlepszego przyjaciela. O siebie też trzeba dbać aby cieszyć się zarówno dobrym zdrowiem fizycznym jak i psychicznym. Ja nad tym pracuje. Z lepszym lub gorszym efektem ale chyba jest lepiej niż było kiedyś.

Znacie jakieś spokojne ćwiczenia gdzie można się trochę poruszać ale nie nadwyrężając za bardzo organizmu. Nie mogę za mocno oddychać ( operuje nos ) no i nie mogę przechylać za bardzo głowy w dół i do przodu. Jak macie coś czym moglibyście mnie poratować to będę baaaaaardzo wdzięczna.

Czas na nasz co tygodniowy cykl jedzeniowy.
Jadłospis opracowywany jest w dwóch wariantach kalorycznych: 1900 kcal i 1700 kcal na dzień, składniki podawane są na jedną porcję w jednym dniu.

W przypadku, gdy okaże się, że zjadanie 4 posiłków to dla was za mało to możecie drugie śniadanie podzielić na pół. Jeśli chodzi o makro i składniki. A później w ciągu dnia zjeść posiłek o podobnej kaloryczności. Nie musi to być to samo danie co na II śniadanie. Dzięki temu wpadnie piąty posiłek a kaloryczność będzie taka sama.

Poniedziałek

Śniadanie
Pasta jajeczno-twarogowa z cebulką i szczypiorkiem.

Składniki 1900 kcal:
– 100 g twarogu półtłustego,
– 1 szt. jajka kl. L,
– 90 g chleba żytniego,
– 10 g cebuli,
– 5 g szczypiorku,
– 20 g jogurtu naturalnego bez laktozy,
– 100 g pomidora
Składniki 1700 kcal:
– 90 g twarogu półtłustego,
– 1 szt. jajka kl. M,
– 80 g chleba żytniego,
– 9 g cebuli,
– 4 g szczypiorku,
– 18 g jogurtu naturalnego bez laktozy,
– 90 g pomidora

Jajko ugotować na twardo. Wystudzić. Przełożyć do blendera. Dodać szczypiorek, cebulę, twaróg i jogurt. Doprawić pieprzem i solą. Zmiksować na gładką pastę. Podawać z chlebem i pomidorem.

Makro 1900 kcal:
463 kcal, b: 34,4 t: 13,0 w: 56,5
Makro 1900 kcal:
417 kcal, b: 31,0 t: 11,7 w: 50,9

II Śniadanie
Kefir jabłkowy

Składniki 1900 kcal:
– 250 g kefir,
– 150 g jabłka,
– 15 g otrębów owsianych,
– 20 g tahini,
– 15 g daktyli,
– 20 g odżywki białkowej.
Składniki 1700 kcal:
– 225 g kefir,
– 135 g jabłka,
– 13 g otrębów owsianych,
– 18 g tahini,
– 13 g daktyli,
– 18 g odżywki białkowej.

Wszystkie składniki zmiksować w blenderze na koktajl. Doprawić cynamonem. Gdy będzie za gęste, dolać odrobinę wody.

Makro 1900 kcal :
494 kcal, b: 32,2 t: 20,3 w: 53,5
Makro 1900 kcal :
445 kcal, b: 29,0 t: 18,3 w: 48,2

Obiad

Dorsz z surówka z kiszonej kapusty

Składniki 1900 kcal:
– 110 g fileta z dorsza
– 275 g ziemniaków
– 165 g kiszonej kapusty
– 30 g marchewki
– 17 g cebuli
– 8 g oleju lnianego
– 3 g oliwy do smażenia
Składniki 1700 kcal:
– 100 g fileta z dorsza
– 250 g ziemniaków
– 150 g kiszonej kapusty
– 25 g marchewki
– 15 g cebuli
– 7.5 g oleju lnianego
– 2.5 g oliwy do smażenia

Ziemniaki ugotować. Rybę doprawić ziołami, pieprzem i solą. Usmażyć ledwie natłuszczonej patelni.
Marchewkę zetrzeć na drobnej tarce. Dodać poszatkowaną kapustę i posiekaną cebulą. Doprawić solą i pieprzem oraz polać olejem lnianym.
Dorsza podawać z ziemniakami i surówką.

Makro 1900 kcal
446 kcal, b: 25,6, t: 12,2, w: 58,2
Makro 1700 kcal
405 kcal, b: 23.3, t: 11.1, w: 52, 9

Kolacja

Krem z gruszki i pietruszki.

Składniki 1900 kcal:
– 145 g mleka roślinnego byle nie sojowego. Potrzebujemy bardziej wyrazistego smaku.
– 145 g bulionu warzywnego,
– 275 g korzenia pietruszki,
– 70 g twardej gruszki,
– pół łyżeczki oliwy
– 2 g orzechów włoskich do dekoracji.
Składniki:
– 130 g mleka roślinnego byle nie sojowego. Potrzebujemy bardziej wyrazistego smaku.
– 130 g bulionu warzywnego,
– 250 g korzenia pietruszki,
– 60 g twardej gruszki,
– pół łyżeczki oliwy
– 2 g orzechów włoskich do dekoracji.

Pietruszkę obrać, pokroić w grube plastry i przełożyć do garnka z rozgrzaną oliwą. Dusić pod przykryciem 5 min na małym ogniu. Następnie dodać pokrojoną w ćwiartki gruszkę. Przykryć. Zostawić na 8-10 min aż do zmięknięcia gruszki. Następnie wlać bulion. Gotować do czasu aż pietruszka będzie miękka. Zblendować na krem, dodając mleko roślinne i tymianek. Doprawić pieprzem, solą i szczyptą gałki muszkatołowej. Posypać siekanymi orzechami.

Makro 1900kcal:
297 kcal, b: 8,9; t: 7,0; w: 56,8
Makro 1700kcal:
270 kcal, b: 8,1; t: 6,4; w: 51,6.

Wtorek

Śniadanie
Pasta jajeczno-twarogowa z cebulką i szczypiorkiem.
Przepis w jadłospisie poniedziałkowym.

II Śniadanie
Truskawki i banan na pierzynce.

Składniki 1900 kcal:
– 100 truskawek,
– 50 g banana,
– 50 g płatków owsianych ( ja wybieram od Biobabalskich ),
– 100 g skyru
– 15 g wiórek kokosowych,
– 15 g pestek z dyni
Składniki 1700 kcal:
– 90 truskawek,
– 45 g banana,
– 45 g płatków owsianych,
– 90 g skyru
– 14 g wiórek kokosowych,
– 13 g pestek z dyni.

Płatki owsiane ułożyć na dnie naczynia. Można je podgotować. Ja wolę na surowo. Na płatki wyłożyć jogurt. Następnie poukładać banany i truskawki. Posypać kokosem i dynią.

Makro 1900 kcal :
526 kcal, b: 25,6 t: 20,8 w: 64,3
Makro 1700 kcal :
473 kcal, b: 23,0 t: 18,7 w: 57,9

Obiad:
Dorsz z surówką z kiszonej kapusty.
Przepis w jadłospisie poniedziałkowym.

Kolacja
Krem z gruszki i pietruszki.
Przepis w poniedziałkowym jadłospisie

Środa

Śniadanie
Kanapka z pomidorowym twarożkiem

Składniki 1900 kcal:
– 100 g twarogu półtłustego,
– 30 g koncentratu pomidorowego,
– 70 g chleba żytniego,
– 30 g wędliny ( u mnie wpadło salami )
– 150 g ogórka kiszonego
Składniki 1700 kcal:
– 90 g twarogu półtłustego,
– 27 g koncentratu pomidorowego,
– 63 g chleba żytniego,
– 27 g wędliny,
– 135 g ogórka kiszonego

Twaróg utrzeć z koncentratem pomidorowym, bazylią, oregano i czosnkiem granulowanym. Podawać z pieczywem, ogórkiem kiszonym i wędliną.

Makro 1900 kcal :
456 kcal, b: 30,3 t: 16,2 w: 46,9
Makro 1700 kcal :
410 kcal, b: 27,3 t: 14,6 w: 42,1

II Śniadanie
Pomarańcza z nasionami i gorzkie kakao na mleku.

Składniki 1900 kcal:
– 250 g pomarańczy,
– 20 g pestek słonecznika,
– 15 g pestek z dyni,
– 20 g gorzkiego kakao,
– 150 g mleka 1,5 %
Składniki 1700 kcal:
– 225 g pomarańczy,
– 18 g pestek słonecznika,
– 14 g pestek z dyni,
– 18 g gorzkiego kakao,
– 135 g mleka 1,5%

Pomarańczę obrać, podzielić na cząstki, posypać cynamonem oraz pestkami.
Kakao wymieszać z mlekiem. Pomarańcze zjeść zapijając napojem.

Makro 1900 kcal :
470 kcal, b: 22,4 t: 21,3 w: 46,6
Makro 1700 kcal :
423 kcal, b: 20,2 t: 19,2 w: 41,9

Obiad
Klopsy indycze w sosie pieczarkowym z mizerią.

Składniki 1900 kcal:
– 100 mięsa mielonego z indyka lub kurczaka,
– 250 g ziemniaków,
– 100 g pieczarek,
– 30 g śmietany 18%
– 25 g cebuli,
– 7 g płatków drożdżowych nieaktywnych,
– 100 g ogórka zielonego,
– 1 łyżeczka posiekanego koperku,
– 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki,
– 80 g skyru,
– 5 g oleju rzepakowego
– 100 g bulionu warzywnego
przepis poniżej
Bycie kurą domową czyli ahoj przygodo!
Składniki 1700 kcal:
– 90 mięsa mielonego z indyka lub kurczaka,
– 225 g ziemniaków,
– 90 g pieczarek,
– 27 g śmietany 18%
– 23 g cebuli,
– 6 g płatków drożdżowych nieaktywnych,
– 90 g ogórka zielonego,
– 1 łyżeczka posiekanego koperku,
– 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki,
– 72 g skyru,
– 4 g oleju rzepakowego
– 90 g bulionu warzywnego

Cebulę pokroić w drobną kostkę. W rondlu rozgrzać olej. Wrzucić cebulę. Smażyć aż do zeszklenia. Dodać pokrojone pieczarki. Smażyć 5 min. Zalać bulionem. Zagotować. Mięso mielone doprawić solą, pieprzem, mieloną kolendrą, papryką słodką, ostrą, granulowanym czosnkiem i mielonym kminkiem. Uformować pulpety. Włożyć do gotującego się bulionu. Dusić pod przykryciem 15 min. Wyjąć pulpety. Do bulionu dodać płatki drożdżowe, 1/2 śmietany, doprawić pieprzem, solą i czosnkiem granulowanym. Wymieszać. Gotować aż się nieco zredukuje sos. Włożyć pulpety. Gotować pod przykryciem jeszcze 7 min. Posypać pietruszką. W miedzy czasie ugotować ziemniaki. Ogórka obrać, zetrzeć na tarce na cienkie plastry. Dodać śmietanę, jogurt i koperek. Doprawić solą i pieprzem. Pulpety podawać z ziemniakami i mizerią.

Makro 1900 kcal :
547 kcal, b: 43,4 t: 20,6 w: 48,2
Makro 1700 kcal :
492 kcal, b: 39,1 t: 18,5 w: 43,4

Kolacja
Kapuśniak z ziemniakami

Składniki 1900 kcal :
– 200 g kapusty kiszonej,
– 100 g ziemniaków,
– 70 g kiełbasy z piersi kurczaka,
– 25 g cebuli,
– 70 g chleba żytniego,
– 250 g wywaru warzywnego.
Składniki 1700 kcal :
– 180 g kapusty kiszonej,
– 900 g ziemniaków,
– 63 g kiełbasy z piersi kurczaka,
– 23 g cebuli,
– 63 g chleba żytniego,
– 225 g wywaru warzywnego.
Ziemniaki obrać i ugotować. Bulion zagotować. Dodać kapustę kiszoną i liść laurowy. Przykryć. Gotować 15 min. Kiełbasę i cebulę pokroić w drobną kostkę. Usmażyć na patelni na rumiano. Przełożyć do garnka z kapustą. Dodać 100 ml wody. Gotować kolejne 10 min. Doprawić kminkiem, pieprzem, solą. Ugotowane ziemniaki przełożyć do garnka. Wymieszać. Podawać z chlebem

Makro 1900 kcal :
427 kcal, b: 21,7 t: 11,5 w: 61,2
Makro 1700 kcal :
384 kcal, b: 19,5 t: 10,4 w: 58,1

Czwartek
Mus truskawkowo-bananowy na kokosowym spodzie.

Składniki 1900 kcal :
– 70 g mąki kokosowej,
– 50 g banana,
– 100 g truskawek,
– 70 ml mleka 1,5%
– 1 szt. jajka kl. L,
– 100 g skyru,
– 2,5 g oleju rzepakowego
Składniki 1700 kcal :
– 63 g mąki kokosowej,
– 45 g banana,
– 90 g truskawek,
– 63 ml mleka 1,5%
– 1 szt. jajka kl. M,
– 90 g skyru,
– 2 g oleju rzepakowego

Mąkę, mleko, jajko dokładnie wymieszać. Dodać odrobinę wody tak aby konsystencja była zwarta ale dało się wygodnie w naczynku żaroodpornym wykleić spód. Nasmarować formę, wyłożyć masę kokosową. Nastawić piekarnik na grzanie góra-dół na 190 stopni. Piec 20-30 min w zależności od grubości spodu jaki zrobicie. Jak będzie rumiany to wyjąć. Truskawki i banana zmiksować z jogurtem. Na wystudzony spód wyłożyć mus.

Makro 1900 kcal :
526 kcal, b: 38,2 t: 19,4 w: 65,2
Makro 1700 kcal :
473 kcal, b: 34,4 t: 17,5 w: 58,7

II Śniadanie
Pieczone bataty i marchewki z sosem sezamowym.

Składniki 1900 kcal :
– 150 g batatów,
– 200 g marchwi,
– 20 g tahini,
– 2,5 g oliwy z oliwek,
– 10 g słonecznika.
Składniki 1700 kcal :
– 135 g batatów,
– 180 g marchwi,
– 18 g tahini,
– 2 g oliwy z oliwek,
– 9 g słonecznika.

Piekarnik nastawić na 190 stopni, grzanie góra-dół. Bataty i marchew pokroić w dużą kostkę. Włożyć do miski, polać oliwą, doprawić kuminem, pieprzem, solą, papryką słodką, chilli, czosnkiem granulowanym. Wymieszać, ułożyć równomiernie na blasze. Piec przez 30 min aż bataty i marchew zmięknie. Tahini wymieszać z wodą i sokiem z cytryny. Dodać odrobinę mięty suszonej i soli. Warzywa wyjąć z piekarnika. Posypać słonecznikiem. Polać sosem.

Makro 1900 kcal :
411 kcal, b: 17,7 t: 19,9 w: 49,9
Makro 1900 kcal :
370 kcal, b: 15,9 t: 17,9 w: 44,9

Obiad
Klopsy indycze w sosie pieczarkowym z mizerią.
Przepis w jadłospisie na środę.

Kolacja
Kapuśniak z ziemniakami.
Przepis w jadłospisie na środę.

Piątek

Śniadanie
Mus truskawkowo-bananowy na kokosowym spodzie.
Przepis w jadłospisie na czwartek.

II Śniadanie
Pieczone bataty i marchewki z sosem sezamowym.
Przepis w jadłospisie na czwartek.

Obiad
Tortilla z kurczakiem

Składniki 1900 kcal:
– 2 tortille pełnoziarniste,
– 90g miesa z kurczaka,
– 50 g pomidora,
– 100 g ogórka,
– 40 g jogurtu naturalnego,
– 4 g oleju rzepakowego,
– 30 g sałaty,
– 10 g cebuli,
– 1/2 ząbka czosnku.

Składniki 1900 kcal:
– 2 tortille pełnoziarniste,
– 81g miesa z kurczaka,
– 45 g pomidora,
– 90 g ogórka,
– 35 g jogurtu naturalnego,
– 3 g oleju rzepakowego,
– 30 g sałaty,
– 10 g cebuli,
– 1/2 ząbka czosnku.

Kurczaka pokroić na paski, doprawić ulubionymi przyprawami. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Usmażyć kurczaka na tłuszczu. Jogurt wymieszać z czosnkiem, ziołami i solą. Posmarować tortillę. Ułożyć na niej sałatę, ogórka, pomidora, cebulę oraz mięso. Zawinąć.

Makro 1900 kcal
538 kcal, b: 37,2 t: 13,0 w: 63,0
Makro 1700 kcal
515 kcal, b: 34,5 t: 11,9 w: 62,6

Kolacja :
Kanapka z mozzarellą i surówką z kiszonych ogórków.

Składniki 1900 kcal :
– 70 g chleba żytniego,
– 60 g mozzarelli,
– 100 g ogórka kiszonego,
– 50 g pomidora,
– 10 cebuli
Składniki 1700 kcal :
– 63 g chleba żytniego,
– 54 g mozzarelli,
– 90 g ogórka kiszonego,
– 45 g pomidora,
– 9 g cebuli

Pomidora, cebulę i ogórki pokroić. Przełożyć do miseczki. Doprawić pieprzem i solą.
Na pieczywie ułożyć mozzarellę. Zjeść z sałatką.

Makro 1900 kcal:
335 kcal, b: 16,0 t: 12,8 t: 40,3
Makro 1700 kcal:
302 kcal, b: 14,4 t: 11,5 t: 36,3

Sobota :

Jajecznica

Składniki 1900 kcal
– 2 szt. jajka kl. L
– 105 g chleba żytniego,
– 5 g masła,
– 150 g papryki
Składniki 1700 kcal
– 2 szt. jajka kl. M
– 95 g chleba żytniego,
– 4 g masła,
– 135 g papryki

Na patelni roztopić masło, wbić jajka. Smażyć o uzyskania pożądanej konsystencji.
Podawać z pieczywem i pokrojoną papryką.

Makro 1900 kcal:
516 kcal, b: 25,6 t: 19,9 w: 64,5
Makro 1700 kcal:
464 kcal, b: 23,0 t: 16,9 w: 58,1

II śniadanie

Pudding czekoladowy

Składniki 1900 kcal :
– 70 g banana,
– 25 g kakao gorzkiego,
– 120 g jogurt naturalny
– 25 g wiórek kokosowych
– 20 g rodzynek
Składniki 1700 kcal :
– 60 g banana,
– 20 g kakao gorzkiego,
– 100 g jogurt naturalny
– 20 g wiórek kokosowych
– 15 g rodzynek

Jogurt wymieszać z kakaem i rozgniecionym bananem. Dodać wiórki kokosowe i rodzynki.Podawać schłodzone.

Makro 1900 kcal :
460 kcal, b: 24,3 t: 19,2 w: 47,6
Makro 1700 kcal :
371 kcal, b: 20,0 t: 15.4 w: 38.4

Obiad
Tortilla z kurczakiem.
Przepis w jadłospisie piątkowym.

Kolacja
Pieczony kalafior z sosem czosnkowym i grzanką.

Składniki 1900 kcal:
– 250 g kalafiora
– 100 g skyru
– 1 ząbek czosnku
– 10 g oliwy
– 70 g chleba żytniego
Składniki 1700 kcal:
– 225 g kalafiora
– 90 g skyru
– 1 ząbek czosnku
– 9 g oliwy
– 63 g chleba żytniego

Przyprawy : papryka ostra, słodka, wędzona, kumin, oregano, sól, pieprz, czosnek granulowany.
Kalafiora podzielić na różyczki, umyć, osuszyć. Polać oliwa i posypać przyprawami. Wstawić do pieca na 180 stopni, grzanie góra-dół na około 30-40 min. Co 10 min poobracać i sprawdzić twardość. Skyr wymieszać z wyciśniętym przez wypraskę czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem. Kalafior wyłożyć na talerz. Podawać z dipem i grzanką z chleba.

Makro 1900 kcal :
409 kcal, b: 23.7, t: 12.1, w: 57.5
Makro 1700 kcal :
368 kcal, b: 21,3, t: 10,9 w: 51,8

Niedziela

Śniadanie :
Jajko na miękko

Składniki 1900 kcal :
– 2 szt. jajka kl. L,
– 70 g chleba żytniego,
– 5 g masła,
– 250 ml soku pomarańczowego 100%
Składniki 1700 kcal :
– 2 szt. jajka kl. M,
– 63 g chleba żytniego,
– 4 g masła,
– 225 ml soku pomarańczowego 100%

Jajko ugotować na miękko. Podawać z pieczywem posmarowanym masłem i sokiem pomarańczowym.

Makro 1900 kcal
510 kcal, b: 23,2 t: 18,5 w: 64,2
Makro 1700 kcal
459 kcal, b: 20,9 t: 16,7 w: 57,8

II Śniadanie
Tutaj dla Was pełna dowolność. Zjedzcie dokładnie to na co macie ochotę. Kawa z lodami i ciachem. Proszę bardzo! Zdrowa dieta to nie tylko sałata. W życiu trzeba mieć jakieś przyjemności!

Obiad
Roladki schabowe w sosie cebulowo-śmietanowym

Składniki 1900 kcal:
– 100 g schabu ,
– 75 g pieczarek,
– 20 g cebuli (do farszu),
– 100 g bulion,
– 20 g śmietany 18%
– 30 g cebuli (do sosu),
– 5 g oliwy
– 70 g kaszy gryczana
Składniki 1700 kcal:
– 90 g schabu ,
– 68 g pieczarek,
– 18 g cebuli (do farszu),
– 90 g bulion,
– 18 g śmietany 18%
– 27 g cebuli (do sosu),
– 4 g oliwy
– 63 g kaszy gryczana

Pieczarki podsmażyć z cebulą. Doprawić solą, pieprzem, pietruszką i czosnkiem granulowanym.
Schab rozklepać, doprawić pieprzem i solą. Ułożyć pieczarki. Zawinąć w roladki. Podsmażyć z każdej strony, żeby zamknąć pory w mięsie. Bulion zagotować w rondlu. Dodać cebulę. Gotować 15 min. Włożyć mięso. Gotować kolejne 20min. Wyjąć roladki. Zblendować sos, dodać zahartowaną śmietanę. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Włożyć roladki. Warzyć jeszcze 5 min.
Podawać z ugotowaną kaszą i kiszonym ogórkiem.

Makro 1900 kcal:
556 kcal, b: 40.2, t: 17.8 w: 61
Makro 1700 kcal:
500 kcal, b: 36,2 t: 16,0 w: 54,9

Kolacja
Pieczony kalafior z sosem czosnkowym i grzanką.
Przepis w jadłospisie na sobotę.

Udanego tygodnia. Pochwalcie swoimi osiągami z ostatniego tygodnia.

Poniżej link do poprzedniego jadłospisu

https://olabogahashimoto.wordpress.com/2020/02/09/jadlospis-na-caly-tydzien-cz-xiii-2/

Zapraszam do polubienia strony na fb
https://www.facebook.com/Wyrok-Hashimoto-Olaboga-co-to-będzie-109439413757838
I na insta
https://www.instagram.com/olaboga_hashimoto/?hl=pl